Denne kransen er ikke vanskelig, men det er mange små biter så det er ikke den raskeste å lage. Jeg har brukt hortensia, lyng og equalyptus, du kan naturligvis bruke helt andre materialer!
Pst: Nå har jeg endelig fått igjen laptoppen!
Jeg har den siste tiden publisert primært til Facebook, blant annet denne videoen. Nå blir det å sørge for at det beste av det stoffet får innpass her på bloggen, slik at dere som ikke følger med der får se, og slik at jeg har det i bloggarkivet for fremtidige år. Så, bær over med at det blir litt dobbelt for noen av dere ;)
Forrige uke spurte jeg dere på Facebook hva slags kranser dere ønsket å se fra meg fremover, og ett innspill var kranser for gravstedet. Jeg synes vel igrunnen man kan få de fleste typer kranser til å fungere på en grav, men jeg har valgt ut noen ulike som jeg tror passer litt ekstra, for de av dere som ønsker å binde en krans til å pynte graven før allehelgensaften.
Alle kransene har skrittvise forklaringer i seg, så klikk deg videre!
Jeg maser litt mer om driving av grener og #juksevår!
For, om du ikke allerede har prøvd, så er det å stikke noen grener med hvasomhelst i en vase virkelig en av vårens store gleder. Dagens blomst plukket jeg opp fra fortauet når en av naboene mine holdt på å beskjære. Jeg spurte pent om jeg kunne ta med noen grener, og det fikk jeg.
Nå har den sprunget ut, og for en skjønnhet! Grenene er skulpturelle, blomstene er vakre, og duften er herlig :)
Tenk, denne skulle gått på søpla. Søpla! Nå har den fått et ekstra liv i min stue, og et evig liv på internett, før den skal få rusle ut på landet og bli til kompost.
Ett lite bonustips skal jeg dele her: Det er enklere å lykkes med kortere stilker, enn slike store grener som du ser i bildet over. For. Jo lengre gren, jo vanskeligere har grenen for å trekke nok vann til alle blomstene.
Min gren har de siste par dagene vist tydelige tegn på at den begynner å tørke inn, så i dag klippet jeg den ned og satt i to lave vaser. Begge vasene står i tillegg til spabehandling i dusjen, så håper jeg det er nok til at den greier å ta opp nok vann igjen.
Over ser du grenen gjort om til bukett, og om du ser på bildet så ser du både bøsset under, og at det er noen tørre småskudd på grenene. Forhåpentligvis klippet jeg den ned i tide så den greier å fortsette blomstringen.
Akkurat syrin oppfører seg litt annerledes når den drives frem kontra når den springer ut naturlig. Det “rareste” er jo at den kommer på naken gren, men i tillegg blir blomsterhodene litt mindre, og fargen litt blassere.
Omtale av sponsor (reklame):
Det er sånn et privilegium å kunne ha store grener på stua! Synes det gir så fint miljø :)
Og så må jeg si at denne syringrenen virkelig kler sofaen min, de er som skapt til hverandre. Sofaen er forøvrig sponset. Helnorsk med norsk stoff, norsk design og norsk produksjon. Niu fra Hjelle! Elsker den!
Og om noen nå lurer på veggfargen (hehe, jeg kjenner dere for godt) så er det fargen F11 fra Colori Indigo, et lite kalkmalingsmerke. Veldig fornøyd med fargen og teksturen, ikke sååå fornøyd med at malingen ikke biter på silikonfugene som noen andre har lagt mot alt av tak og benkplater..
Men ja. Nå er spørsmålet: Fikk jeg fristet deg til å ta inn en gren? Om du ikke har noen busker selv; gjør som meg og følg med på andres søppel!
For meg er det ingen blomst som gir mer julestemning enn julestjerna :D
Julestjerna er upretensiøs og koselig, og den kan brukes på så mange ulike måter.
Så, da Opplysningskontoret for blomster og planter tok kontakt så julbet jeg ja! Jeg har nemlig til min store overraskelse oppdaget at mange tror julesterna er for «kjedelig» for meg. Og det er så feil som det kan få blitt! For julestjerner har en magisk evne til å passe inn i høyst ulike settinger, og nedenfor vil jeg inspirere deg til å se nytt på stjerna.
Både til deg selv, og som gave. For, hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne i ditt liv?
Julestjerne i islykt
Snakk om å løfte hverdagen! Julestjernene blir sjokkerende vakre i is. Genial inne på festbordet, på trammen, eller på gravstedet. Disse skaper begeistring som intet annet :)
Jo flere vi er sammen… :) En imponerende måte å bruke blomster på er å ha mange like sammen. Her har jeg satt tre julestjerneplanter ned i en bolle, enkelt og effektfullt. Kanskje du har en stemningsfull bolle stående, eller hva med en koselig gammel kakeboks?
Og ja, julestjerner er jo ikke bare røde…!
Det har de senere årene virkelig begynt å komme et spennende utvalg av farger. Rosa og lilla skiller seg jo mye ut, men det er også mange ulike nyanser av rødt å finne, og av hvit. Jeg er ekstra svak for disse renhvite, som altså ikke har det gulskjæret som de eldre hvite hadde.
Julestjerne i vase!
En enkel måte å gi julestjernen et helt nytt utrykk på er å sette den i en vase. Jeg er glad i å plassere de en og en i små glass som her. Da gjør det ikke noe om stilkene er korte, og hver enkelt blomst kommer godt frem, og de er enkle å kombinere med annen pynt i akkurat den stil som passer deg. (Både strie og glitter kan fungere!)
Du tar rett og slett en vanlig potteplante og klipper opp. Dersom du ønsker at de skal stå lenge bør stilkene behandles slik at de slutter å blø, det gjør du slik:
1. Klipp av en stilk
2. Fjern de nederste bladene
3. Hold stilken i 60grader varmt vann i ett lite minutt (unngå å få damp på selve blomsten).
4. Sett den så i kaldt vann, og det er det.
En annen måte å behandle de på er å holde stilken over varmen av et stearinlys (varmen, ikke flammen). Jeg har prøvd begge deler og synes det er enklere med det varme vannet.
Hvordan stelle julestjerner:
1. Julestjerner er varmekjære og alt under 15 grader er et problem. De dør ikke nødvendigvis øyeblikkelig, men de vil sture og begynne å miste blader osv. Pakk de godt inn, selv «skal rett ut i bilen med den» kan bli for kaldt!
2. Julestjerner er litt som gamle tante Agate, de tåler ikke trekk. Så derfor bør du aldri ha julestjerna nær et vindu du åpner.
3. Julestjerner hater jevn fukt og bør derfor vannes sjeldent. Hvor ofte vil avhenge av hvor varm stue og hvor liten potte, men god gjennombløyting en-to ganger pr uke er god tommelfingerregel.
Julestjernene er fantastiske sammen med naturmaterialer. Her med mose, neverstjerne og små røde nyper
Helnorsk funfact:
Visste du at praktisk talt alle julestjerner som selges i Norge er produsert her? Norge har en lang og stolt tradisjon som julestjerneprodusent, og våre er ekstra flotte! Absurd nok kommer dette av at vi har det så mørkt i Norge… Dette er absurd fordi julestjerner trenger lange lyse dager for å få klare farger, men fordi vi i Norge uansett MÅ ha lys i drivhusene for å i det hele tatt få dyrket noe på vinter så kan vi også gi de mange nok dagslystimer, med klare farger som resultat, mens land lengre syd som har nok dagslys for det meste annet av produksjon ikke så lett kan få til dette.
Betongpotte med et bånd som er festet med en knappenål fremfor knytt. Perfekt om du ønsker å gi hverdagskrukken et lite høytidsløft.
Hvem er stjerna i ditt liv? 12. desember er julestjernens dag, og hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne for deg? Noen som gjør dagen din bedre, og som du ønsker å glede!
Min største stjerne er min mor. Jeg har sittet i hele kveld og forsøkt å sette ord på hvorfor, og kommer helt til kort. Det blir for smått, jeg greier ikke favne hele henne. Men, for å gi dere et konkret eksempel så er min mor ufattelig til å stille opp for meg, og til jul er hun litt ekstra av ei stjerne, ei skikkelig julestjerne som lager julestemning de lux med deilige julekaker, julemat og et julepyntet hus det gjør godt å besøke. Så, hva er vel mer passende enn at min julestjerne får en favn med julestjerner??? :) Glad i deg mor, gleder meg over å kunne bidra til julehuset ditt!
Jeg har betalt av Opplysningskontoret for blomster og planter (obp) for å skrive denne bloggposten. Alle meninger og bilder er som alltid mine egne. OBP har som mål å løfte frem norskproduserte blomster, og du finner mange gode artikler på deres nettside, og ekstra med tips på denne julestjernesiden. Husk også å følge obp-blomster på Instagram og Facebook :)
Denne uken feirer Henie Onstad kunstsenter 50 år, og som en del av feiringen inviterte de Anne Mina Lillelien som driver Mina Milanda til å lage en installasjon ved inngangspartiet.
Dekorasjonen er laget med tørre grener, og blader og blomster som enten allerede er tørre eller som tørker ut i instalasjonen. Resultatet er en veldig eterisk og interessant.
Bildene er delvis tatt på verkstedet til MinaMilanda, og delvis ute på Henie Onstad. Jeg vet ikke hvor lenge den står.
Grener og blader:
Nakne grener som er lett sprayet hvite eller pudderrosa
Heucherablader
Lammeøreblader
Pampasgress
Og en haug andre ting :)
Blomster:
Brudeslør
Hortensia
Nellik
Revehale
Stjerneskjerm
For å binde sammen: en tynn «ståltråd» som kalles buljongtråd. Min favorittståltråd for dekorasjoner da den har litt motstand og er pen å se på
Nå ble i alle fall jeg inspirert til å lage meg noe gøy for stueveggen. Ble du?
Nå er det nyper og andre bær i mengder, la deg inspirere av mine to nypekranser til å lage din egen!
Den «lille» kransen med ett slag nyper er 40 cm bred.
Den store kransen med tre slag nyper er en meter bred!
Dette trenger du for å binde krans:
Nyper (eller andre bær)
En ring/krans å binde på
En tynn ståltråd å binde med, eventuelt hyssing
Nyper:
Alle nyper kan brukes i en nypekrans. I min lille krans har jeg brukt nyper fra den vanlige ville rosen steinnyperose (rosa canina). I den store er det i tillegg til steinnyperose en ukjent hagerose og nyper fra Rosa helenae Hybrida. Helenaeas nyper er de små orange. Du kan også bruke kransen for inspirasjon til en rognebærkrans, eller andre bær du finner i hagen!
Ringen:
Den ringen/kransen du binder på kan lages av tykk ståltråd (feks kleshenger), eller du kan være heldig å finne en ferdig i butikk (panduro har). Jeg er bortskjemt med en snill far som har sveiset ringer til meg, har du ikke en slik far og ikke lyst til å kjøpe ringe så kan du lage din egen med en tykk ståltråd du surrer rundt seg selv i to-tre runder. Eller du kan lage en grunnkrans av grener, det blir minst like fint og du kan se hvordan lage den her.
Den store kransen ble bundet mens jeg var hos Maria. Naturligvis valgte jeg meg arbeidsplass med utsikt!
Bindetråd:
Den tynne tråden du binder med kan være hvasomhelst av tynn metalltråd. Den blir synlig så det kan være lurt å velge en som passer ok inn fargemessig. Har du ikke metalltråd kan du bruke hyssing (feks av hamp), men det er betydelig enklere med metall.
Slik binder du nypekrans:
Start med å plukke masse nyper. Klipp ned i fornuftige lengder og fjern alle blader fra grenene.
Surr så bindetråden fast i ringen. Jeg binder slike kranser med en sammenhengende tråd.
Legg på en og en gren med nyper (eller andre bær) mens du surrer relativt stramt med tråden. Du kan legge på korte grener, eller lange. Og er grenen forgrenet, (slik at det kommer nyper ut på grener på grenen), så kan du binde fast hovedgrenen og la nypene stikke ut, effektiv måte å få luftig krans på.
Legg på gren og surr, legg på gren og surr til du har kommet helt rundt. Bland gjerne ulike typer nyper, eller bland inn andre bær eller naturmaterialer.
De siste grenene stikker du innimellom de første og surrer deg innover der du startet slik at det blir overlapp. Dette er den vanskeligste delen av å lage en krans fordi det er litt fiklete, men med litt tålmodighet blir det bra!
Surr metalltråden godt fast, og vips så er du ferdig :)
Små triks:
Balanse! Viktigste å tenke på når du binder krans er at den er jevn, eller har planlagte tyngdepunkt. Så en krans som dette så forsøker jeg å fordele de ulike nypene jevnt rundt kransen, og at den er like bred/tykk hele veien rundt.
Men altså, ikke etterstreb perfeksjonisme! Dette er naturmaterialer, finn deg i at de har litt egen vilje ;)
Vil du ha en stor og luftig krans så lar du nypene stikke langt ut, vil du ha en mindre eller tettere krans så har du kortere grener. Du er sjefen!
Jeg beholder litt lengde på de mykere grenene slik at noe av grenene følger med rundt kransen og dekker den grå ringen jeg binder på. Dette er ikke viktig, men det gir kransen det lille ekstra.
Inspirasjonen:
For noen år siden fant min venn Maria en nypekrans på Pinterest, og siden har vi snakket mye om den, og hvordan den kunne gjenskapes. Jeg hadde denne kransen i bakhodet når jeg bant min store, men i stedet for å prøve å kopiere den (noe som ikke hadde fungert for jeg hadde ikke nyper som så ut som de på bildet), så lagde jeg min egen vri. Jeg synes det ble bra, og viktigst: Jeg hadde det veldig hyggelig underveis!
Dersom DU blir inspirert og lager en krans så håper jeg du vil dele din krans med meg og de andre leserene av Moseplassen. Legg et bilde i facebooktråden, eller på Instagram med tagg #Moseplassen :)
Og til sist ett lite snapshot tatt av Maria. Dette er vanlig arbeidsstilling for meg :) Det fungerer optimalt for min kropp og helse, og gir meg myyye flate å spre arbeid og materialer utover.
Husker dere nypekransen jeg viste forrige uke? Denne kransen er basert på samme inspirasjon og ble funnet opp av Maria, men jeg fikk lov å binde den.
Kransen består utelukkende av blomstene til stauden legeblodtopp (Sanguisorba officinalis). Blodtopp er en genial staude som flere burde dyrke. Herdig, og danner lekre skyer i bedet, jeg har blogget litt om den her. Men over til kransen, som jeg håper kan inspirere deg både til å bruke blodtopp, og masse annet fint du finner i hagen eller naturen.
Ved spisebordet til Maria :)
Materialer for kransen:
Nylig klippede grener av legeblodtopp. Det er betydelig enklere å binde krans med blomster før de tørker enn når de er tørre!
En stor metallring som base. Du kan også lage en av grener du surrer, se her for guide
Tynn metalltråd for å surre fast blomstergrenene
Slik bant jeg kransen:
Jeg starter alltid ut med å feste metalltråden til grunnkransen, og så legger jeg på gren for gren av det som skal bindes med og surrer fortløpende fast. Samme tråd hele veien, fester altså ikke underveis.
Viktig å prøve å holde kransen ganske jevn hele veien rundt, med lik mengde blomster og ganske lik lengde. Et lite unntak der er at jeg lar første grenene stikke litt lengre ut, da kan jeg binde de ned når jeg kommer rundt og skal avslutte.
Underveis: Stopp opp og se arbeidet på litt avstand innimellom, du kan fort bli litt fartsblind.
Avslutningen gjøres ved at du jobber deg inn og nedover der du startet slik at det blir usynlig overgang. Dette er den mest fiklete delen av kranslagingen, men ta deg god tid så får du det til :)
Nesten ferdig!Elsker at den er så tredimensjonal!
Og ja. Dette er en meget stor krans. En meter i diameter! Om du har plass på veggen og nok materialer å binde med så blir det veldig flott med store kranser, synes jeg. Kransen henger hos Maria, og fordi legeblodtopp tørker pent så kan den bli hengende på veggen til Maria er lei den :)
små blomster. store blomster. ren glede fra uken som gikk!
Små blå perleblomster, halvgamle drammeglass, tallerken i Bitz serien fra SkeidarMin fantastiske Niu sofa fra Hjelle (sponset), med perleblomstbukett som egentlig bare sto i det glasset i påvente av å bli gitt vekk. Ja, det hender jeg sniker meg til å fotografere gavene før de blir gaver… heheVerdens fineste ranunkel! Ranunklene med pilea grayza og philodendron. I potte fra Krifon, og Kabell vase fra Kähler (sponset)
Jeg var hjemme i Fetsund på søndag, og koste meg både med påskelam hos bror og svigerinne, og med rusling i deres hage og hagen på gården.
Og jammen ble det med litt hjem. Min svigerinne inviterte meg til å forsyne meg av gullbusken deres, og beskjeden som jeg er tok jeg bare en gren. (Hehe). På gården fant jeg masse småskatter, og i tillegg til den buketten jeg tok med hjem så plukket far og jeg en bukett og tok med på kirkegården.
Upretensiøse hageskatter
Jeg delte et bilde av gullbuskfangsten på Instagram, og fikk flere kommentarer tilbake om at det var inspirerende å se meg ta inn så stor gren, og jeg ble så glad for at noen sier i fra om det, for for meg er det jo en selvfølge å ta i skikkelig…
Jeg ser det ikke kommer så godt frem her, men gullbuskgrenen er altså nesten en og en halv meter lang. Om du har en velvoksen gullbusk så kan du fint ta inn så mye, velg ut en gammel gren som du tar helt ned eller inn til hovedstammen, så blir det i essens en beskjæring!
Gullbusk (forsytia)
Rundt i hagen fant jeg scilla, hvitveis, lerkespore, perleblomst, vårkål, lungeurt og gullstjerne. Noe av dette er jo å anse som ugress, men det er jo bare fordi det er supervillig. De ugressaktige er jo like vakre som de andre.
Mange små vaser sammen gjør det enkelt å la hver blomst skinne!
Vasene her er glass det har vært medisin i. Endel legemiddel som settes med sprøyter kommer i denne type glass, og du kan spørre sykepleiere om å få glassene. Det vil avhenge av hva som har vært i glasset om du kan få det, men spør så får du beskjed :) Medisinglassene er som du ser veldig praktiske som småvaser, og kan stå nakne på ett fat som her, eller puttes inn mellom feks mose i dekorasjoner.
Gamle påskeliljer
Jeg var litt overrasket over å finne så mye i blomst, men mest overrasket var jeg over påskeliljer. Ikke bare overraskende at påskeliljer blomstrer til påske, men over at de i det hele tatt blomstrer. De gidder nemlig vanligvis ikke, men i år var tydeligvis unntaktstillstand, Og det var jeg glad for for da ble de den perfekte lille post-påskeglede :)
Gresskar er utrolig gøy å leke med, og med drill i hånda kan du prøve deg på nye kunsteriske sprang.
Jeg lagde disse for to år siden, og de falt i smak både for små og store gjester :D
Heng på så skal jeg guide
Så enklet dekorerer du gresskarlykt med drill:
1. Start med å ta hull i bunn eller topp, og skrape ut alt som er mykt og klissete
2. Lag hull med bor, alle mulige typer bor funker, inkludert hulltagere (som jo ikke er bor, men lager hull). Du kan spre hullene utover tilfeldig, eller lage mønstere.
3. Når du er ferdig med å perforere så skraper du over innsiden igjen så du får fjernet alt løst fruktkjøtt. Avslutt med å skylle hele saken med vann.
Sett i lys, og nyt!
Bonustips: slik lager du nabolagets kuleste fuglemater:
Naturligvis kan gresskar brukes til mer enn lykter! Om du vil ha en artig fuglemater, så er det rimelig enkelt. I stedet for å skjære ut topp eller bunn, så har jeg her tatt ut tre store hull i sidene på gresskaret. Så har jeg skrapet ut alt mykt, laget tre hull i toppen for oppheng, og avsluttet med å dekorere med drillen. Gresskaret ble hengt opp ved at jeg dro tau gjennom hullen, slik at tauet gikk ned ett hull, og ut ett annet, det ga et veldig stabil og greit oppheng.
Denne kransen er ikke vanskelig, men det er mange små biter så det er ikke den raskeste å lage. Jeg har brukt hortensia, lyng og equalyptus, du kan naturligvis bruke helt andre materialer!
Pst: Nå har jeg endelig fått igjen laptoppen!
Jeg har den siste tiden publisert primært til Facebook, blant annet denne videoen. Nå blir det å sørge for at det beste av det stoffet får innpass her på bloggen, slik at dere som ikke følger med der får se, og slik at jeg har det i bloggarkivet for fremtidige år. Så, bær over med at det blir litt dobbelt for noen av dere ;)
Forrige uke spurte jeg dere på Facebook hva slags kranser dere ønsket å se fra meg fremover, og ett innspill var kranser for gravstedet. Jeg synes vel igrunnen man kan få de fleste typer kranser til å fungere på en grav, men jeg har valgt ut noen ulike som jeg tror passer litt ekstra, for de av dere som ønsker å binde en krans til å pynte graven før allehelgensaften.
Alle kransene har skrittvise forklaringer i seg, så klikk deg videre!
For meg er det ingen blomst som gir mer julestemning enn julestjerna :D
Julestjerna er upretensiøs og koselig, og den kan brukes på så mange ulike måter.
Så, da Opplysningskontoret for blomster og planter tok kontakt så julbet jeg ja! Jeg har nemlig til min store overraskelse oppdaget at mange tror julesterna er for «kjedelig» for meg. Og det er så feil som det kan få blitt! For julestjerner har en magisk evne til å passe inn i høyst ulike settinger, og nedenfor vil jeg inspirere deg til å se nytt på stjerna.
Både til deg selv, og som gave. For, hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne i ditt liv?
Julestjerne i islykt
Snakk om å løfte hverdagen! Julestjernene blir sjokkerende vakre i is. Genial inne på festbordet, på trammen, eller på gravstedet. Disse skaper begeistring som intet annet :)
Jo flere vi er sammen… :) En imponerende måte å bruke blomster på er å ha mange like sammen. Her har jeg satt tre julestjerneplanter ned i en bolle, enkelt og effektfullt. Kanskje du har en stemningsfull bolle stående, eller hva med en koselig gammel kakeboks?
Og ja, julestjerner er jo ikke bare røde…!
Det har de senere årene virkelig begynt å komme et spennende utvalg av farger. Rosa og lilla skiller seg jo mye ut, men det er også mange ulike nyanser av rødt å finne, og av hvit. Jeg er ekstra svak for disse renhvite, som altså ikke har det gulskjæret som de eldre hvite hadde.
Julestjerne i vase!
En enkel måte å gi julestjernen et helt nytt utrykk på er å sette den i en vase. Jeg er glad i å plassere de en og en i små glass som her. Da gjør det ikke noe om stilkene er korte, og hver enkelt blomst kommer godt frem, og de er enkle å kombinere med annen pynt i akkurat den stil som passer deg. (Både strie og glitter kan fungere!)
Du tar rett og slett en vanlig potteplante og klipper opp. Dersom du ønsker at de skal stå lenge bør stilkene behandles slik at de slutter å blø, det gjør du slik:
1. Klipp av en stilk
2. Fjern de nederste bladene
3. Hold stilken i 60grader varmt vann i ett lite minutt (unngå å få damp på selve blomsten).
4. Sett den så i kaldt vann, og det er det.
En annen måte å behandle de på er å holde stilken over varmen av et stearinlys (varmen, ikke flammen). Jeg har prøvd begge deler og synes det er enklere med det varme vannet.
Hvordan stelle julestjerner:
1. Julestjerner er varmekjære og alt under 15 grader er et problem. De dør ikke nødvendigvis øyeblikkelig, men de vil sture og begynne å miste blader osv. Pakk de godt inn, selv «skal rett ut i bilen med den» kan bli for kaldt!
2. Julestjerner er litt som gamle tante Agate, de tåler ikke trekk. Så derfor bør du aldri ha julestjerna nær et vindu du åpner.
3. Julestjerner hater jevn fukt og bør derfor vannes sjeldent. Hvor ofte vil avhenge av hvor varm stue og hvor liten potte, men god gjennombløyting en-to ganger pr uke er god tommelfingerregel.
Julestjernene er fantastiske sammen med naturmaterialer. Her med mose, neverstjerne og små røde nyper
Helnorsk funfact:
Visste du at praktisk talt alle julestjerner som selges i Norge er produsert her? Norge har en lang og stolt tradisjon som julestjerneprodusent, og våre er ekstra flotte! Absurd nok kommer dette av at vi har det så mørkt i Norge… Dette er absurd fordi julestjerner trenger lange lyse dager for å få klare farger, men fordi vi i Norge uansett MÅ ha lys i drivhusene for å i det hele tatt få dyrket noe på vinter så kan vi også gi de mange nok dagslystimer, med klare farger som resultat, mens land lengre syd som har nok dagslys for det meste annet av produksjon ikke så lett kan få til dette.
Betongpotte med et bånd som er festet med en knappenål fremfor knytt. Perfekt om du ønsker å gi hverdagskrukken et lite høytidsløft.
Hvem er stjerna i ditt liv? 12. desember er julestjernens dag, og hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne for deg? Noen som gjør dagen din bedre, og som du ønsker å glede!
Min største stjerne er min mor. Jeg har sittet i hele kveld og forsøkt å sette ord på hvorfor, og kommer helt til kort. Det blir for smått, jeg greier ikke favne hele henne. Men, for å gi dere et konkret eksempel så er min mor ufattelig til å stille opp for meg, og til jul er hun litt ekstra av ei stjerne, ei skikkelig julestjerne som lager julestemning de lux med deilige julekaker, julemat og et julepyntet hus det gjør godt å besøke. Så, hva er vel mer passende enn at min julestjerne får en favn med julestjerner??? :) Glad i deg mor, gleder meg over å kunne bidra til julehuset ditt!
Jeg har betalt av Opplysningskontoret for blomster og planter (obp) for å skrive denne bloggposten. Alle meninger og bilder er som alltid mine egne. OBP har som mål å løfte frem norskproduserte blomster, og du finner mange gode artikler på deres nettside, og ekstra med tips på denne julestjernesiden. Husk også å følge obp-blomster på Instagram og Facebook :)
Jeg maser litt mer om driving av grener og #juksevår!
For, om du ikke allerede har prøvd, så er det å stikke noen grener med hvasomhelst i en vase virkelig en av vårens store gleder. Dagens blomst plukket jeg opp fra fortauet når en av naboene mine holdt på å beskjære. Jeg spurte pent om jeg kunne ta med noen grener, og det fikk jeg.
Nå har den sprunget ut, og for en skjønnhet! Grenene er skulpturelle, blomstene er vakre, og duften er herlig :)
Tenk, denne skulle gått på søpla. Søpla! Nå har den fått et ekstra liv i min stue, og et evig liv på internett, før den skal få rusle ut på landet og bli til kompost.
Ett lite bonustips skal jeg dele her: Det er enklere å lykkes med kortere stilker, enn slike store grener som du ser i bildet over. For. Jo lengre gren, jo vanskeligere har grenen for å trekke nok vann til alle blomstene.
Min gren har de siste par dagene vist tydelige tegn på at den begynner å tørke inn, så i dag klippet jeg den ned og satt i to lave vaser. Begge vasene står i tillegg til spabehandling i dusjen, så håper jeg det er nok til at den greier å ta opp nok vann igjen.
Over ser du grenen gjort om til bukett, og om du ser på bildet så ser du både bøsset under, og at det er noen tørre småskudd på grenene. Forhåpentligvis klippet jeg den ned i tide så den greier å fortsette blomstringen.
Akkurat syrin oppfører seg litt annerledes når den drives frem kontra når den springer ut naturlig. Det «rareste» er jo at den kommer på naken gren, men i tillegg blir blomsterhodene litt mindre, og fargen litt blassere.
Omtale av sponsor (reklame):
Det er sånn et privilegium å kunne ha store grener på stua! Synes det gir så fint miljø :)
Og så må jeg si at denne syringrenen virkelig kler sofaen min, de er som skapt til hverandre. Sofaen er forøvrig sponset. Helnorsk med norsk stoff, norsk design og norsk produksjon. Niu fra Hjelle! Elsker den!
Og om noen nå lurer på veggfargen (hehe, jeg kjenner dere for godt) så er det fargen F11 fra Colori Indigo, et lite kalkmalingsmerke. Veldig fornøyd med fargen og teksturen, ikke sååå fornøyd med at malingen ikke biter på silikonfugene som noen andre har lagt mot alt av tak og benkplater..
Men ja. Nå er spørsmålet: Fikk jeg fristet deg til å ta inn en gren? Om du ikke har noen busker selv; gjør som meg og følg med på andres søppel!
Denne uken feirer Henie Onstad kunstsenter 50 år, og som en del av feiringen inviterte de Anne Mina Lillelien som driver Mina Milanda til å lage en installasjon ved inngangspartiet.
Dekorasjonen er laget med tørre grener, og blader og blomster som enten allerede er tørre eller som tørker ut i instalasjonen. Resultatet er en veldig eterisk og interessant.
Bildene er delvis tatt på verkstedet til MinaMilanda, og delvis ute på Henie Onstad. Jeg vet ikke hvor lenge den står.
Grener og blader:
Nakne grener som er lett sprayet hvite eller pudderrosa
Heucherablader
Lammeøreblader
Pampasgress
Og en haug andre ting :)
Blomster:
Brudeslør
Hortensia
Nellik
Revehale
Stjerneskjerm
For å binde sammen: en tynn «ståltråd» som kalles buljongtråd. Min favorittståltråd for dekorasjoner da den har litt motstand og er pen å se på
Nå ble i alle fall jeg inspirert til å lage meg noe gøy for stueveggen. Ble du?
Nå er det nyper og andre bær i mengder, la deg inspirere av mine to nypekranser til å lage din egen!
Den «lille» kransen med ett slag nyper er 40 cm bred.
Den store kransen med tre slag nyper er en meter bred!
Dette trenger du for å binde krans:
Nyper (eller andre bær)
En ring/krans å binde på
En tynn ståltråd å binde med, eventuelt hyssing
Nyper:
Alle nyper kan brukes i en nypekrans. I min lille krans har jeg brukt nyper fra den vanlige ville rosen steinnyperose (rosa canina). I den store er det i tillegg til steinnyperose en ukjent hagerose og nyper fra Rosa helenae Hybrida. Helenaeas nyper er de små orange. Du kan også bruke kransen for inspirasjon til en rognebærkrans, eller andre bær du finner i hagen!
Ringen:
Den ringen/kransen du binder på kan lages av tykk ståltråd (feks kleshenger), eller du kan være heldig å finne en ferdig i butikk (panduro har). Jeg er bortskjemt med en snill far som har sveiset ringer til meg, har du ikke en slik far og ikke lyst til å kjøpe ringe så kan du lage din egen med en tykk ståltråd du surrer rundt seg selv i to-tre runder. Eller du kan lage en grunnkrans av grener, det blir minst like fint og du kan se hvordan lage den her.
Den store kransen ble bundet mens jeg var hos Maria. Naturligvis valgte jeg meg arbeidsplass med utsikt!
Bindetråd:
Den tynne tråden du binder med kan være hvasomhelst av tynn metalltråd. Den blir synlig så det kan være lurt å velge en som passer ok inn fargemessig. Har du ikke metalltråd kan du bruke hyssing (feks av hamp), men det er betydelig enklere med metall.
Slik binder du nypekrans:
Start med å plukke masse nyper. Klipp ned i fornuftige lengder og fjern alle blader fra grenene.
Surr så bindetråden fast i ringen. Jeg binder slike kranser med en sammenhengende tråd.
Legg på en og en gren med nyper (eller andre bær) mens du surrer relativt stramt med tråden. Du kan legge på korte grener, eller lange. Og er grenen forgrenet, (slik at det kommer nyper ut på grener på grenen), så kan du binde fast hovedgrenen og la nypene stikke ut, effektiv måte å få luftig krans på.
Legg på gren og surr, legg på gren og surr til du har kommet helt rundt. Bland gjerne ulike typer nyper, eller bland inn andre bær eller naturmaterialer.
De siste grenene stikker du innimellom de første og surrer deg innover der du startet slik at det blir overlapp. Dette er den vanskeligste delen av å lage en krans fordi det er litt fiklete, men med litt tålmodighet blir det bra!
Surr metalltråden godt fast, og vips så er du ferdig :)
Små triks:
Balanse! Viktigste å tenke på når du binder krans er at den er jevn, eller har planlagte tyngdepunkt. Så en krans som dette så forsøker jeg å fordele de ulike nypene jevnt rundt kransen, og at den er like bred/tykk hele veien rundt.
Men altså, ikke etterstreb perfeksjonisme! Dette er naturmaterialer, finn deg i at de har litt egen vilje ;)
Vil du ha en stor og luftig krans så lar du nypene stikke langt ut, vil du ha en mindre eller tettere krans så har du kortere grener. Du er sjefen!
Jeg beholder litt lengde på de mykere grenene slik at noe av grenene følger med rundt kransen og dekker den grå ringen jeg binder på. Dette er ikke viktig, men det gir kransen det lille ekstra.
Inspirasjonen:
For noen år siden fant min venn Maria en nypekrans på Pinterest, og siden har vi snakket mye om den, og hvordan den kunne gjenskapes. Jeg hadde denne kransen i bakhodet når jeg bant min store, men i stedet for å prøve å kopiere den (noe som ikke hadde fungert for jeg hadde ikke nyper som så ut som de på bildet), så lagde jeg min egen vri. Jeg synes det ble bra, og viktigst: Jeg hadde det veldig hyggelig underveis!
Dersom DU blir inspirert og lager en krans så håper jeg du vil dele din krans med meg og de andre leserene av Moseplassen. Legg et bilde i facebooktråden, eller på Instagram med tagg #Moseplassen :)
Og til sist ett lite snapshot tatt av Maria. Dette er vanlig arbeidsstilling for meg :) Det fungerer optimalt for min kropp og helse, og gir meg myyye flate å spre arbeid og materialer utover.
Husker dere nypekransen jeg viste forrige uke? Denne kransen er basert på samme inspirasjon og ble funnet opp av Maria, men jeg fikk lov å binde den.
Kransen består utelukkende av blomstene til stauden legeblodtopp (Sanguisorba officinalis). Blodtopp er en genial staude som flere burde dyrke. Herdig, og danner lekre skyer i bedet, jeg har blogget litt om den her. Men over til kransen, som jeg håper kan inspirere deg både til å bruke blodtopp, og masse annet fint du finner i hagen eller naturen.
Ved spisebordet til Maria :)
Materialer for kransen:
Nylig klippede grener av legeblodtopp. Det er betydelig enklere å binde krans med blomster før de tørker enn når de er tørre!
En stor metallring som base. Du kan også lage en av grener du surrer, se her for guide
Tynn metalltråd for å surre fast blomstergrenene
Slik bant jeg kransen:
Jeg starter alltid ut med å feste metalltråden til grunnkransen, og så legger jeg på gren for gren av det som skal bindes med og surrer fortløpende fast. Samme tråd hele veien, fester altså ikke underveis.
Viktig å prøve å holde kransen ganske jevn hele veien rundt, med lik mengde blomster og ganske lik lengde. Et lite unntak der er at jeg lar første grenene stikke litt lengre ut, da kan jeg binde de ned når jeg kommer rundt og skal avslutte.
Underveis: Stopp opp og se arbeidet på litt avstand innimellom, du kan fort bli litt fartsblind.
Avslutningen gjøres ved at du jobber deg inn og nedover der du startet slik at det blir usynlig overgang. Dette er den mest fiklete delen av kranslagingen, men ta deg god tid så får du det til :)
Nesten ferdig!
Elsker at den er så tredimensjonal!
Og ja. Dette er en meget stor krans. En meter i diameter! Om du har plass på veggen og nok materialer å binde med så blir det veldig flott med store kranser, synes jeg. Kransen henger hos Maria, og fordi legeblodtopp tørker pent så kan den bli hengende på veggen til Maria er lei den :)
små blomster. store blomster. ren glede fra uken som gikk!
Små blå perleblomster, halvgamle drammeglass, tallerken i Bitz serien fra SkeidarMin fantastiske Niu sofa fra Hjelle (sponset), med perleblomstbukett som egentlig bare sto i det glasset i påvente av å bli gitt vekk. Ja, det hender jeg sniker meg til å fotografere gavene før de blir gaver… heheVerdens fineste ranunkel! Ranunklene med pilea grayza og philodendron. I potte fra Krifon, og Kabell vase fra Kähler (sponset)
Jeg var hjemme i Fetsund på søndag, og koste meg både med påskelam hos bror og svigerinne, og med rusling i deres hage og hagen på gården.
Og jammen ble det med litt hjem. Min svigerinne inviterte meg til å forsyne meg av gullbusken deres, og beskjeden som jeg er tok jeg bare en gren. (Hehe). På gården fant jeg masse småskatter, og i tillegg til den buketten jeg tok med hjem så plukket far og jeg en bukett og tok med på kirkegården.
Upretensiøse hageskatter
Jeg delte et bilde av gullbuskfangsten på Instagram, og fikk flere kommentarer tilbake om at det var inspirerende å se meg ta inn så stor gren, og jeg ble så glad for at noen sier i fra om det, for for meg er det jo en selvfølge å ta i skikkelig…
Jeg ser det ikke kommer så godt frem her, men gullbuskgrenen er altså nesten en og en halv meter lang. Om du har en velvoksen gullbusk så kan du fint ta inn så mye, velg ut en gammel gren som du tar helt ned eller inn til hovedstammen, så blir det i essens en beskjæring!
Gullbusk (forsytia)
Rundt i hagen fant jeg scilla, hvitveis, lerkespore, perleblomst, vårkål, lungeurt og gullstjerne. Noe av dette er jo å anse som ugress, men det er jo bare fordi det er supervillig. De ugressaktige er jo like vakre som de andre.
Mange små vaser sammen gjør det enkelt å la hver blomst skinne!
Vasene her er glass det har vært medisin i. Endel legemiddel som settes med sprøyter kommer i denne type glass, og du kan spørre sykepleiere om å få glassene. Det vil avhenge av hva som har vært i glasset om du kan få det, men spør så får du beskjed :) Medisinglassene er som du ser veldig praktiske som småvaser, og kan stå nakne på ett fat som her, eller puttes inn mellom feks mose i dekorasjoner.
Gamle påskeliljer
Jeg var litt overrasket over å finne så mye i blomst, men mest overrasket var jeg over påskeliljer. Ikke bare overraskende at påskeliljer blomstrer til påske, men over at de i det hele tatt blomstrer. De gidder nemlig vanligvis ikke, men i år var tydeligvis unntaktstillstand, Og det var jeg glad for for da ble de den perfekte lille post-påskeglede :)
Denne påskekransen er både lekker, enkel og høyst budgettvennlig. Du kan kopiere den med det du finner av grener i hagen. Du kan virkelig bruke hvasomhelst som er langt nok og passelig bøyelig. Min krans er laget med selje (selje er forresten en pil om du ikke visste det), bjørk er også en vanlig kranskandidat, men bruk det du har!
Slik binder du påskekransen:
I (den hauggamle) videoen nedenfor viser jeg deg hvordan du bøyer grenene og lager kransen. Bonustips: Å bøye grener over kneet er en veldig fin måte å myke de opp på!
Og så er det opp til din fantasi hvordan du vil dekorere den. I kransen jeg viser har jeg delt opp en potte med lave påskeliljer, lagt mose rundt løken og surret rundt med ståltråd, og så surren det fast i kransen. Enkelt og greit! Du kan pynte med påskekyllinger, fjær, egg, en gul lekebil, og hva du nå enn måtte ha som gjør deg glad :)
Rens løken for jord og pakk løk og røtter inn i mose. vann gjerne mosen litt av og til om du vil, så får løken i seg litt vann. En annen variant på samme grunnkrans av surrede grener :)
Pst: Om det fortsatt er vinter der du bor (eller du har fryser) så gjør påskeliljer seg strålende i islykter også. Kransen de står sammen med er en halmkrans kledd med mose, og så er ørene laget av hønsenetting som det er surret mose rundt.
Ønsker deg en myk og god påske! Jeg har bypåske (som vanlig) og om du følger meg på Instagram (@moseplassen) så kommer det drypp fra vårbalkongen der.